24 Mayıs 2011 Salı

Başarı




       Başarı; bir durum üzerinde emek harcayarak elde edilen birikimdir. Başarı, o birikimi kullanabilmektir. Başarmak için azim gerekir, hedef gerekir, kendine güven gerekir; çaba gayret gerekir. Moorhead’in ‘‘Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri ceplerinde tırmanmamıştır.’’ sözü de bize başarı ile ilgili yeterince ipucu vermektedir.
Elleri cebinde tırmanmak deyince hemen aklımıza gayretsizlik gelir. Bir insan eger arzu ettigi bir şeyi diliyorsa, önce o diledigi şeyi ne kadar arzu ettigini düşünmelidir ve bu istedigi şey için çaba sarf edip etmedigine bakmalıdır. Zaten hiçbir şey yapmıyorsa biz o kişinin hedefine baglı olmadıgını anlarız. Hedefine sıkı sıkıya baglı olmayan insan da yaptıgı işte başarılı olamaz.
Çok meşhur bir atasözü vardır ya ‘‘emek olmadan yemek olmaz’’. Bu atasözü de Moorhead’in o anlamlı sözcükleriyle aynı kapıya çıkmaktadır. Günümüzde de görüyoruz ki, bir dalda başarılı olanlar gerçekten işinin ustası olmuşlardır. Yani o seviyeye ulaşmak için bir şeyler üretmişler, emek vermişlerdir. Hiçbir insan yoktur ki emeksiz yaptıgı işin meyvesini alsın. En basitinden bir örnek verecek olursak Bill Gates’i düşünelim. Şu anda dünyaca popüler olan Microsoft’un sahibi, hangi yazısında ya da röportajında başarısını gayret sarf etmeden elde ettigini dile getiriyor? Ne kadar başarısızlıkla sonuçlanan deneyimleri olsa da o hiç yılmamış, gayret göstermiştir. Elleri ceplerinde olmadıgı için elini işinde zihninin yardımcısı olarak kullandıgı için yaptıgı işin  meyvesini hala almakta ve hala herkes tarafından tanınmaktadır.
Demem o ki, hepimizin başarma arzusu vardır. Ama çogu insan bu arzusuna kavuşmak için yerinde saymaktadır. Tek yapmamız gereken şu yerimizden bir adım atıp, elleri ceplerden çıkarmakla başlamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder